Przepis

Makaron soba z dynia, szalwia, szynka parmenska i parmezanem

Składniki:

  • 500 g makaronu soba
  • 800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane listki świeżej szałwii
  • 4 cienkie plasterki pokrojonej w paski szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego sera Parmezan
  • 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych 
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • świeżo mielony czarny pieprz Prymat

Sposób przygotowania:

Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie dokładnie wymieszać z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170ºC (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente, a następnie odcedzić, pozostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu, zestawić z ognia, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.

Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości Roberta Sowy i marki Prymat. Więcej na www.DoradcaSmaku.pl

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 

 

 

WCZYTYWANIE