Przepis

Jesienna sałatka ze smażoną dynią w soku pomarańczowym

Składniki dla 4 osób:

  • 800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych
  • 8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry
  • 50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
  • 2 łyżki prażonych migdałów

Sos vinaigrette:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • kilka listków świeżo siekanej bazylii
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula
  • Sól morska, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać. Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette.

Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości Roberta Sowy i marki Prymat. Więcej na www.DoradcaSmaku.pl

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 

 

 

WCZYTYWANIE