Przepis

Dynia zapiekana z warzywami

Składniki dla 4 osób:

  • 4 nieduże dynie
  • 30 dkg ryżu
  • 40 dkg sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • por

Dodatki i przyprawy:

  • cytryna
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Dynie umyć, przekroić wzdłuż i wyciąć miąższ. Następnie posmarować oliwą, dodać pieprz, sól i tymianek i wsadzić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 min.  Ryż ugotować al dente. Drobno posiekany por i czosnek podsmażyć na oliwie. Pokroić w kostkę paprykę oraz marchewkę i wymieszać z ryżem oraz podsmażonym porem i czosnkiem. Dynie napełnić farszem, doprawić do smaku, zetrzeć ser i wstawić do piekarnika na 20 min. 

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 

 

 

WCZYTYWANIE