Przepis

Dyniowy chlebek

Składniki:

  • szklanka zmiksowanego miąższu dyni
  • 6-7 plasterków dyni (do wyłożenia na cieście)
  • szklanka mąki
  • 2 jajka

Dodatki i przyprawy:

  • 2 dkg masła
  • mała cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • kminek, gałka muszkatołowa-wg uznania
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, dodac posiekaną cebulę i tymianek. Podgrzewać 2-3 minuty, zdjąć z ognia. Do miski wsypać mąkę z solą i przyprawami, dodać cukier. Miąższ, mleko, jajka i olej zmiksować z podsmażoną cebulą. Odłożyc łyżkę masy na bok.Połączyć z mąką z przyprawami. Przełożyć do foremki 10x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować odłożoną masa dyniową, na to ułożyć plasterki dyni i posypać tymiankiem (lub innymi ziołami-wg uznania).

Piec ok. godziny w 180 stopniach. Upieczony chleb zostawić ok. 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 

 

 

WCZYTYWANIE