Przepis

Dyniowy chlebek

Składniki:

  • szklanka zmiksowanego miąższu dyni
  • 6-7 plasterków dyni (do wyłożenia na cieście)
  • szklanka mąki
  • 2 jajka

Dodatki i przyprawy:

  • 2 dkg masła
  • mała cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • kminek, gałka muszkatołowa-wg uznania
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, dodac posiekaną cebulę i tymianek. Podgrzewać 2-3 minuty, zdjąć z ognia. Do miski wsypać mąkę z solą i przyprawami, dodać cukier. Miąższ, mleko, jajka i olej zmiksować z podsmażoną cebulą. Odłożyc łyżkę masy na bok.Połączyć z mąką z przyprawami. Przełożyć do foremki 10x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować odłożoną masa dyniową, na to ułożyć plasterki dyni i posypać tymiankiem (lub innymi ziołami-wg uznania).

Piec ok. godziny w 180 stopniach. Upieczony chleb zostawić ok. 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE