Przepis

Zupa z dyni

Składniki:

  • 2 ½ kg  dyni
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu z kurczaka
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na małe kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia i podlać olejem. Piec 20 min. w temp. 180 st. C. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwile. Upieczoną dynię wrzucić do bulionu razem z cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie zmiksować. Przyprawić solą, kminkiem, pieprzem i gałką. Gotować przez 10 min. Można podawać w wazie z wydrążonej dyni. Po przelaniu do talerzy na każdym zrobić keks ze śmietany.

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE