Przepis
Zupa z dyni
Składniki:
- 2 ½ kg dyni
- 1-2 ząbki czosnku
- olej
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 cebula
- 750 ml bulionu z kurczaka
- sol, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na małe kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia i podlać olejem. Piec 20 min. w temp. 180 st. C. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwile. Upieczoną dynię wrzucić do bulionu razem z cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie zmiksować. Przyprawić solą, kminkiem, pieprzem i gałką. Gotować przez 10 min. Można podawać w wazie z wydrążonej dyni. Po przelaniu do talerzy na każdym zrobić keks ze śmietany.