Przepis

Zupa z dyni

Składniki:

  • 2 ½ kg  dyni
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu z kurczaka
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na małe kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia i podlać olejem. Piec 20 min. w temp. 180 st. C. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwile. Upieczoną dynię wrzucić do bulionu razem z cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie zmiksować. Przyprawić solą, kminkiem, pieprzem i gałką. Gotować przez 10 min. Można podawać w wazie z wydrążonej dyni. Po przelaniu do talerzy na każdym zrobić keks ze śmietany.

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 

 

 

WCZYTYWANIE