Przepis

Tarta dyniowa

Składniki:

Farsz:

  • 50 dkg startego miąższu dyni
  • 1 cebula
  • 5 dkg suchego ryżu
  • 10 dkg boczku
  • 2 jajka
  • ok. pół litra mleka (albo więcej, chodzi o to, żeby mleko przykryło dynię w garnku)
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 10 dkg startego sera żółtego
  • trochę tartej bułki

Ciasto:

  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Dynię ugotować w mleku, dokładnie odcedzić. Boczek pokroić i podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić na boczku, dolać trochę oliwy. Jak się wszystko przesmaży, dodać suchy ryż, chwilę mieszać na patelni i dolać 200 ml. wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Do dyni dodać ryż z boczkiem, 2 całe jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyrobić, schować do lodówki na 30 minut. Posmarować formę masłem, cienko rozwałkowane ciasto podpiec przez około 15 minut. w temp. 190 stopni.
Podpieczone ciasto posypać lekko bułką tartą, nałożyć farsz, posypać serem żółtym i włożyć do piekarnika na ok. 30 minut.

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE