Przepis
Tarta dyniowa
Składniki:
Farsz:
- 50 dkg startego miąższu dyni
- 1 cebula
- 5 dkg suchego ryżu
- 10 dkg boczku
- 2 jajka
- ok. pół litra mleka (albo więcej, chodzi o to, żeby mleko przykryło dynię w garnku)
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 10 dkg startego sera żółtego
- trochę tartej bułki
Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg margaryny
- 3-4 łyżki śmietany
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię ugotować w mleku, dokładnie odcedzić. Boczek pokroić i podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić na boczku, dolać trochę oliwy. Jak się wszystko przesmaży, dodać suchy ryż, chwilę mieszać na patelni i dolać 200 ml. wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Do dyni dodać ryż z boczkiem, 2 całe jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyrobić, schować do lodówki na 30 minut. Posmarować formę masłem, cienko rozwałkowane ciasto podpiec przez około 15 minut. w temp. 190 stopni.
Podpieczone ciasto posypać lekko bułką tartą, nałożyć farsz, posypać serem żółtym i włożyć do piekarnika na ok. 30 minut.