Przepis
Pikantne placki z dyniowatych i marchwi
Składniki:
- 2 szklanki startej cukinii
- 1 szklanka startej dyni
- 1 szklanka startej marchwi
- 1 cebula
- 4 jaja
- 10 płaskich łyżek mąki
- olej do smażenia
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, curry i mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki chilli
Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzeć na tarce drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, wymieszać razem i posolić. Do warzyw dodać jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Smażyć złocisto- brązowe placuszki o grubości ok. 1 cm. Podawać gorące z kwaśną śmietaną wymieszaną z listkami tymianku.
Przepis autorstwa Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.