Przepis

Muffinki dyniowe z żurawiną i czekoladą

Składniki:

  • 210g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki dyniowego puree
  • 2 jajka
  • 110g masła
  • 100g cukru
  • 125 ml kefiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 60g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Masło należy roztopić i odstawić do ostudzenia. W jednej misce wymieszać mąkę (najlepiej przesianą) z proszkiem do pieczenia, a także cukrem waniliowym. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem. Do utartych jajek dodać następnie roztopione masło i kefir i wszystko mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi. Drobno kroimy czekoladę i dodajemy razem z suszoną żurawiną do masy. Wszystko delikatnie ze sobą łączymy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem. Piec ok 25-30 min.

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE