Przepis

Risotto dyniowe z suszoną żurawiną

Składniki (dla 4 osób):

  • 400 g dyni
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 600 ml soku żurawinowego 
  • 50 g suszonej żurawiny amerykańskiej 
  • 250 g ryżu arborio 
  • 2 szalotki 
  • 40 g masła 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki 
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu 
  • sól, pieprz biały Prymat

Sposób przygotowania:

Suszoną żurawinę ugotować na małym ogniu w niewielkiej ilości soku żurawinowego, doprowadzić do wrzenia i dusić 20 minut. Owoce odcedzić na sitku, odzyskać sok. Dynię obrać ze skóry, wydrylować i pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać. Rozmaryn umyć, osuszyć i posiekać. Sok żurawinowy i bulion warzywny zagotować, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę gotowania. W rondlu podgrzać oliwę z oliwek, poddusić na niej wszystkie przygotowane składniki i dusić wraz z żurawiną przez 1 minutę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ryż, krótko poddusić, wlać 1/3 przygotowanego uprzednio bulionu. Risotto gotować do miękkości na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając pozostały bulion. Należy użyć tyle bulionu, aby risotto miało aksamitną konsystencję, ale ziarnka ryżu nie były rozgotowane. Przed podaniem do risotto dodać pietruszkę, parmezan i masło.

Najlepszy ryż do risotto to arborio. Charakteryzuje się dużymi, obłymi ziarnami o pękatym kształcie. W trakcie gotowania staje się on pulchny, nie zmieniając przy tym swojego kształtu.

Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości Roberta Sowy i marki Prymat. Więcej na www.DoradcaSmaku.pl

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 

 

 

WCZYTYWANIE