Przepis

Racuszki z dyni i cukinii z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem

Składniki dla 4 osób:

  • ¼ obranej i oczyszczonej dyni
  • 1 oczyszczona z nasion cukinia
  • 2 jajka 
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g pestek dyni
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 50 g kiełków groszku szparagowego
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz czarny Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni oraz posiekany czosnek i koperek, wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku. Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki, a następnie ułożyć je na talerzach i podawać z kiełkami, greckim jogurtem, czerwonym kawiorem oraz cząstką cytryny.

Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości Roberta Sowy i marki Prymat. Więcej na www.DoradcaSmaku.pl

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE