Przepis
Racuszki z dyni i cukinii z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem
Składniki dla 4 osób:
- ¼ obranej i oczyszczonej dyni
- 1 oczyszczona z nasion cukinia
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 80 g pestek dyni
- kilka gałązek świeżego koperku
- 2 ząbki czosnku
- olej słonecznikowy do smażenia
- 250 g jogurtu greckiego
- 50 g kiełków groszku szparagowego
- 1 cytryna
- sól, pieprz czarny Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni oraz posiekany czosnek i koperek, wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku. Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki, a następnie ułożyć je na talerzach i podawać z kiełkami, greckim jogurtem, czerwonym kawiorem oraz cząstką cytryny.
Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości Roberta Sowy i marki Prymat. Więcej na www.DoradcaSmaku.pl