Przepis

Zupa krem z dyni z imbirem

Składniki dla 4 osób:

  • ¼ obranej i oczyszczonej dyni
  • 1 obrana marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 ml bulionu z rosołu warzywnego Kucharek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek lub papryka ostra Prymat
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • curry, imbir, pieprz czarny mielony Prymat, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. 

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.

Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości Roberta Sowy i marki Prymat. Więcej na www.DoradcaSmaku.pl

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 

 

 

WCZYTYWANIE