Przepis
Zupa krem z dyni z imbirem
Składniki dla 4 osób:
- ¼ obranej i oczyszczonej dyni
- 1 obrana marchew
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 ml bulionu z rosołu warzywnego Kucharek
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek lub papryka ostra Prymat
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- curry, imbir, pieprz czarny mielony Prymat, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości Roberta Sowy i marki Prymat. Więcej na www.DoradcaSmaku.pl