Przepis

Dynia w sezamie z sosem słodko-kwaśnym

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 3 łyżki oleju
  • 6 dkg sezamu
  • 1 jajko
  • 4 dkg bułki tartej
  • sos słodko-kwaśny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i obieramy. Miąższ kroimy w dwu centymetrowe paski i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Jajko roztrzepujemy, doprawiamy do smaku. Zanurzamy dynię i panierujemy w bułce wymieszanej z sezamem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 min. z obu stron. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

Powrót do listy przepisów...

Wspierają nas

Patroni medialni

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE